Internet is bij uitstek een plaats waar het visuele de overhand heeft. ‘Lezen’ evolueert meer en meer naar ‘scannen’. Onze aandacht wordt getrokken door een mooie, duidelijke lay-out en afbeeldingen.

Daarom is het belangrijk om ook te zorgen voor een mooie ‘verpakking’ die mensen aanspreekt en aanzet tot verder grasduinen, exploreren en lezen. Inhoud blijft natuurlijk het belangrijkste, maar om ervoor te zorgen dat die mensen ook effectief bereikt, onthou je best dat het oog ook wat wil.

Om het grafisch aspect te verzorgen is Photoshop natuurlijk een perfect programma. De mogelijkheden om afbeeldingen en foto’s te bewerken zijn eindeloos, echte Photoshop-wizards kunnen toveren met beeld. Maar dit programma kent een paar stevige nadelen: hoog in aankoopprijs en een hoge leercurve. Verwacht niet dat je dit snel in de vingers hebt. Het open source, en dus gratis alternatief Gimp verhelpt aan de dure prijs maar verwacht je hier ook aan een hoge leercurve.

Gelukkig zijn er ondertussen meer gratis alternatieven die soms heel makkelijk zijn in gebruik en toch professionele resultaten opleveren. We lijsten er een paar op: