Kort antwoord: eigenlijk niet. Hoewel veel mensen denken dat dit wel het geval is.

We verduidelijken ons antwoord.

Whatsapp werkt met end to end encryptie. Dat betekent dat berichten die je stuurt, versleuteld verzonden en ontvangen worden. Je kan het vergelijken met een individueel slot dat op elk bericht staat waarvan enkel de door jou bedoelde ontvanger(s) de sleutel heeft (hebben). Dit geldt voor berichten, spraakoproepen en media die je doorstuurt.  Anderen kunnen de inhoud van je bericht dus niet ‘lezen’, ook Whatsapp zelf niet.  Dat is op zich een goede zaak.

Een paar belangrijke randvoorwaarden:

  • je hebt best altijd de nieuwste (meest beveiligde) versie van Whatsapp op je smartphone.
  • als je van je chats en berichten een backup neemt in de cloud, vervalt de end to end encryptie. Want dan geef je je inhoud eigenlijk af aan de clouddienst waarmee je werkt. Daar zijn dan weer andere regels van toepassing.
  • end to end encryptie heeft weinig of geen zin als je je smartphone zelf niet beveiligt. Een stevig paswoord, cijfercode, beveiligingsteken…zijn een absolute must.

Maakt die (sterke) encryptie Whatsapp nu tot het walhalla van privacy?

Jammer genoeg niet. Want zelfs als de berichtinhoud versleuteld is, worden nog altijd ‘metadata’ verzameld. En daar zit het hele probleem. Metadata of eerder ‘gedragsgegevens’ kunnen heel veel vertellen over wat je wanneer doet, waar je je bevindt en met wie je in contact staat.

‘Als je geregeld buiten de kantooruren belt met jeugdzorg of een psychiater, dan vertelt dat al iets over de inhoud van die communicatie,…En er valt natuurlijk ook wel wat af te leiden van een telefoon (smartphone) die zich over een langere periode dag en nacht in een psychiatrische kliniek bevindt.’

Wanneer je dus als hulpverlener of hulpverlenende organisatie Whatsapp inzet, dan geef je ook mee aan een commerciële organisatie welke cliënt/patiënt met jou communiceert. Het feit dat Whatsapp eigendom is van facebook, zou al heel wat privacybelletjes moeten doen afgaan.

Meer weten? We zijn voor jou op onderzoek gegaan. Onze bevindingen vindt je in de tekst ‘instant messaging en privacy‘.