‘Onlinehulp’ wordt vaak in één adem vermeld met ‘blended hulp’. Blended hulp is het beste van twee werelden. Het is de combinatie van offline- en onlinehulpverlening.

  • offline face to face hulp is bekend genoeg. Daar maken we meer dan uitgebreid kennis mee in menswetenschappelijke opleidingen en in het werkveld.
  • onlinehulp: heel wat organisaties zijn al actief op het web. Denk maar aan goed uitgebouwde, informatieve websites, sites waar je via mail of chat hulp kan krijgen, organisaties die aanwezig zijn op sociaalnetwerksites, hulpverleners die digitale tools inzetten in hun cliëntcontacten,…
  • mix beide samen en je opent voor jezelf en je cliënt meer mogelijkheden om op maat te werken.

to blend

  1. to mix or mingle (components) together thoroughly
  2. (transitive) to mix (different grades or varieties of tea, whisky, tobacco, etc) to produce a particular flavour, consistency, etc
  3. (intransitive) to look good together; harmonize
  4. (intransitive) (esp of colours) to shade imperceptibly into each other

Collins dictionary

De definitie van ‘to blend’ maakt duidelijk waar het over gaat. Blenden gaat over naadloos vermengen van kleuren, dranken, ingrediënten. Denk maar aan een blender of mixer. Je mengt verschillende ingrediënten samen om een resultaat te krijgen dat nog beter smaakt dan alle ingrediënten apart. Het recept wordt samengesteld door de cliënt in dialoog met zijn of haar hulpverlener.

  • Een cliënt die nood heeft aan gedetailleerde informatie? De info kan je perfect uitgebreid uit de doeken doen tijdens een gesprek. Maar waarom geen mail sturen? E-mail heeft als voordeel dat je alle informatie gestructureerd kan overbrengen (met links, bijlages,…), je cliënt kan de e-mail bewaren en op elk moment gaan nalezen.
  • Een gesprek over een heel delicaat thema? Misschien is het voor je cliënt ‘makkelijker’ om een aantal dingen neer te schrijven, dan ze face to face te vertellen. Een chatgesprek kan hier een heel zinvol alternatief zijn voor een face to face gesprek.
  • Je vraagt aan je cliënt om een dagboek bij te houden of zijn of haar donkere gedachten? Dit kan je met een app perfect tussendoor opvolgen, je cliënt kan op elk moment aanvullen en je maakt tijd vrij tijdens het gesprek om het echt over de inhoud te hebben.

Je merkt het, blended werken staat je toe om op een creatieve manier in dialoog met je cliënt nog meer op maat te gaan werken.

Meer weten over blended hulp? Op deze zoeklink vind je alle info op onze website terug.