Moderne vrijwilligers helpen mensen met een beperking

‘Denktank’ is een app die op dit moment wordt ontwikkeld in Nederland. De app wordt speciaal ontwikkeld om mensen met een beperking te ondersteunen in het alledaagse leven. Die ondersteuning gebeurt door vrijwilligers of ‘meedenkers’. ‘Gewone’ Nederlanders die een deel van hun tijd willen besteden aan het helpen van anderen.
We plukken een aantal treffende kenmerken van de website:

Foto: Help is on the way, elevator, Chicago Tribune, Chicago, IL door Cory Doctorow ,Flickr, CC BY-SA 2.0

Met de beveiligde app Denktank kunnen mensen met een (lichte) verstandelijke beperking alledaagse vragen stellen aan meedenkers, mensen uit heel Nederland. Hulpvragen komen aan de hand van algoritmen bij de juiste, beschikbare meedenkers met de meest relevante kennis terecht.

Waarom? Omdat de maatschappij steeds complexer wordt voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze lopen daardoor vaak tegen alledaagse problemen op. Omdat veel cliënten een beperkt sociaal netwerk hebben, stellen ze hun vragen aan hun begeleider. Maar die tijd wordt steeds schaarser.

“De app Denktank gaat mensen met een alledaagse vraag koppelen aan een community van flexwilligers, mensen die flexibel vrijwilligerswerk doen. Als flexwilliger geef je in de app aan waar je verstand van hebt, op welke tijden je beschikbaar bent of juist niet én hoeveel vragen je per week maximaal wilt beantwoorden. Mensen die een alledaagse vraag hebben openen de app, stellen hun vraag aan de community, waarna 4 flexwilligers een notificatie op hun smartphone krijgen. “Erik heeft een vraag over het OV, kan je hem nu helpen?” De eerste flexwilliger die op ‘ja’ klikt krijgt de volledige vraag en heeft via beeld, tekst of voice contact met Erik. Binnen 5 minuten is de vraag beantwoord. Iedereen blij:  hulpvrager, flexwilliger en samenleving.”

Een mooi voorbeeld van een heel helpende app die voor meerdere doelgroepen inzetbaar is. Mensen krijgen snel een antwoord op hun vragen, ze hoeven niet altijd hun begeleider of hulpverlener te contacteren en vrijwillligers kunnen net zoveel tijd investeren als ze zelf willen en kunnen.

Wil je meer te weten komen over de Denktank app? Bekijk dan zeker dit filmpje.

terug naar ‘inspiratie’