Online werken met ouderen. Voor velen een allerminst evidente combinatie. Vaak gaan we er, ten onrechte, van uit dat de onlinewereld vooral gereserveerd is voor jongeren. Deze vooronderstelling was een tiental jaar geleden min of meer correct. Nu is die compleet achterhaald. Toegegeven, volwassenen en ouderen hebben een achterstand op niveau van ‘knoppenkennis’. Zij zijn niet opgegroeid met smartphones of tablets. Zelfs het internet was voor sommigen nog veraf. Maar die knoppenkennis is snel bijgebracht. Denk maar aan de gemiddelde peuter die zonder moeilijkheden swipet, spelletjes speelt op de tablet…Doesn’t take a genius.

Volwassen en ouderen maken dat gebrek aan knoppenkennis dus vrij snel goed. Als je je methodieken en tools op maat gebruikt (wat een evidentie is), zorg je er sowieso voor dat je niet met de meest hoogtechnologische snufjes aankomt. En zelfs met toepassingen die vrij basic zijn, kan je een mooi effect sorteren.  Onderstaande voorbeelden zijn mooie illustraties van wat mogelijk is met de oudere generaties.

Bewegen en herinneren

Google street view kennen we allemaal. Handig om een nieuw adres te verkennen vooraleer we er naartoe gaan. Maar je kan het ook gebruiken als ‘trip down memory lane’ en dan nog op een heel actieve én interactieve manier.

Ingrediënten voor deze geslaagde methodiek:

  • een hometrainer die verbonden is met street view
  • een enthousiaste groep
  • een sportieve vrijwillig(st)er

Herinneren in dialoog

‘House of Memories’ is een app die werd ontwikkeld voor mensen die zorg dragen voor iemand met dementie. Voor professionelen maar ook voor familie en naaste omgeving. De app heeft als doel de levenskwaliteit te verhogen door als het ware de herinneringen van de persoon met dementie te ‘triggeren’ en in dialoog te kunnen gaan over zaken die lang vergeten leken.

Sociaal koken

Onderzoek heeft aangetoond dat ouderen die actief zijn op het internet en sociale media zich beter voelen. Ze kunnen makkelijker contact houden met hun netwerk of nieuwe contacten leggen (minder eenzaamheid), hebben een vergroot zelfvertrouwen, betere informatieverwerking,…de voordelen zijn legio. (het eindrapport van het Europees onderzoek Ages 2.0 vind je op deze link)

There’s an app for that!

Er bestaan al een heel aantal apps die ouderen in allerlei zaken ondersteunen en hen toestaan langer zelfstandig te functioneren. Apps om de inname van medicatie op te volgen, alert-apps die een alarm uitsturen naar gekozen contactpersonen als er iets fout gaat. Apps die van je smartphone een vergrootglas maken zodat je beter kan lezen,…Geen van die apps is een wondermiddel op zich, maar ze kunnen een aantal dagdagelijkse handelingen een pak makkelijker maken.

afbeelding : fysioforum.nl

afbeelding: fysioforum.nl

Virtual reality vermindert de kans op vallen

Bij virtual reality denken we al snel aan grafisch hoogstaande games. Een minder gekende toepassing is valpreventie bij ouderen. Een simpele val kan op oudere leeftijd zware consequenties hebben. Valpreventie is bij deze doelgroep dan ook van groot belang. En nieuwe technologie speelt daarin een steeds belangrijkere rol.

‘Virtuele wandelingen’ geven aan ouderen de kans om levensecht en toch zonder risico op stap te gaan. In een virtuele omgeving kan je de complexe realiteit nabootsen: hindernissen op het voetpad, een onverwacht geluid dat je doet opschrikken en afleidt, andere weggebruikers rondom je… Allemaal zaken die op een loopband niet na te bootsen zijn maar ook mede-oorzaak kunnen zijn van een valpartij.

Een Europese studie toonde al aan dat een loopbandtraining in combinatie met virtual reality-wandelingen, effectiever is in het voorkomen van valpartijen dan enkel loopbandtraining zonder het virtual reality aspect.

terug naar ‘inspiratie’