Volwassenen

Nee, het internet is al lang niet meer enkel en alleen een speeltuin voor jonge mensen. Op Facebook kwam je in een niet zo grijs verleden bijna uitsluitend jongeren en jongvolwassenen tegen. De dag van vandaag staan tieners voor de keuze of ze een vriendschapsverzoek van één van hun grootouders al of niet aanvaarden. 🙂

De cijfers van de Vlaamse overheid liegen er niet om. De nieuwste cijfers dateren van 2018. Hieronder zie je het percentage binnen die leeftijdsgroep die regelmatig internet gebruikt. Bij de jongste groep is de groeimarge klein. Volwassenen en ouderen zijn al een aantal jaren bezig aan een heuse inhaalbeweging die naar alle waarschijnlijkheid nog altijd aanhoudt. Zij zijn dus zeker een doelgroep die ook kan gebaat zijn bij onlinehulp.

16- tot 24 jarigen

0%
2006
0%
2013
0%
2018

25- tot 54 jarigen

0%
2006
0%
2013
0%
2018

55- tot 74 jarigen

0%
2006
0%
2013
0%
2018

Mariën, D. & Bocklandt, P. (2019) Prison cloud – onlinehulp in een gesloten instelling.
[Onuitgegeven presentatie] Op: Flanders’Care Congres Onlinehulp voor welzijn en Gezondheid – Brussel: 28 maart 2019

Dana Mariën getuigt in deze presentatie over de mogelijkheden en beperkingen van Prison Cloud – computer op cel in de gevangenis in Beveren. Ze illustreert dit alles aan de hand van drie casussen. Philippe Bocklandt licht toe hoe het proces van het verkennen van onlinehulpmogelijkheden verlopen is.

  Downloaden

De andere presentaties van dit congres vind je ook op Flanders’Carecongres Onlinehulp 2019

Pattyn, E. & Opgenhaffen, T. (2019) OCMW n@bij – online toegankelijkheid in lokale dienstverlening.
[Onuitgegeven presentatie] Op: Flanders’Care Congres Onlinehulp voor welzijn en Gezondheid – Brussel: 28 maart 2019

Gebaseerd op een projectmatig wetenschappelijk onderzoek van de Arteveldehogeschool brengen Elise Pattyn en Tommy Opgenhaffen in deze presentatie diverse inspirerende voorbeelden hoe onlinetools de toegankelijkheid van sociale dienstverlening van gemeenten en OCMW’s kunnen vergroten en hoe toegankelijk die onlinetools dan moeten zijn.

  Downloaden

De andere presentaties van dit congres vind je ook op Flanders’Carecongres Onlinehulp 2019

prison cloud

Bocklandt, P. (2016) Mogelijkheden en aanbevelingen i.v.m. online hulp- en dienstverlening voor gedetineerden. Op weg met of zonder Prison Cloud op elke cel
Gent: Arteveldehogeschool

Dit rapport is het resultaat van een verkennend onderzoek waarbij 21 medewerkers en 88 gedetineerden prioriteiten en randvoorwaarden formuleren voor het inzetten van online hulp- en dienstverlening voor gedetineerden in gevangenissen waar Prison Cloud (pc op cel) beschikbaar is.

Downloaden

Timmer, S. (2015) eHealth in de langdurige zorg – de praktijk van de ouderen- en gehandicaptenzorg.
Houten: Bohn Stafleu van Loghum

In dit boek geeft Saskia Timmer een overzicht van eHealthmogelijkheden en geeft ze praktijkvoorbeelden in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Daarna focust ze op het impact van eHealth op de zorgverlener en op de eHealthcompetenties.

Bestellen