OHUP-realisaties als barometer in de coronacrisis

Chat- en telefoonaanbod van OHUP-partners uitgebreid

Tijdens de lockdown naar aanleiding van de Coronamaatregelen in maart 2020 hebben meerdere OHUP-partners hun aanbod uitgebreid, zowel in uren als in bestaffing.

Klik hier voor een overzicht van deze uitbreiding

Een graadmeter voor de psycho-sociale situatie van een aantal doelgroepen

De inhoud van chat- en telefoongesprekken bij de OHUP-partners zijn een goede graadmeter voor de psycho-sociale situatie van een aantal doelgroepen in de samenleving.  Dat is altijd zo – en dus ook tijdens deze coronacrisis. Hieronder een overzicht van wat de hulplijnen hierover zelf communiceerden in mei 2020:

De impact van COVID-19 op LGBTI-personen

Cavaria schetst in dit rapport op basis van contacten met de doelgroep en op basis van internationale literatuur een beeld van de impact van de coronacrisis en de lockdown op LGBTI-personen.

Link

Eenzaamheidsvirus slaat toe

Tele-Onthaal rapporteert met regelmaat welke effecten zij zien in het aantal oproepen en in de inhoud van de telefoon- en chatgesprekken tijdens de coronacrisis

Link 1   Link 2     Link 3    Link 4

Studenten zijn onzeker, missen structuur en gezelschap

Teleblok bevroeg 773 studenten en kwam met verrassende resultaten over de polsslag van studenten in deze coronacrisis

Link

CLB trekt aan de alarmbel

De coronacrisis heeft een grote impact op het welbevinden van kinderen, jongeren en hun ouders. De thuissituatie komt (nog meer) onder druk te staan. Dat laat zich ook vertalen in de werking van de CLB’s.

Link

Stop it Now! in coronatijd

In dit persbericht geeft Stop it Now! een overzicht van haar derde werkingsjaar met extra aandacht voor corona-aandachtspunten.

Download

Beleidsaanbevelingen over kanker en corona-exit

Op basis van zo’n 250 vragen en getuigenissen van patiënten via de Kankerlijn en via een vragenlijst op hun website formuleert Kom op tegen Kanker aanbevelingen voor de corona-exit.

Link

Wat beweegt er in CAW’s … getuigenissen

Op hun website brengen CAW’s meerdere getuigenissen van medewerkers en cliënten over de gevolgen van de coronamaatregelen.

Een algemene link: https://www.caw.be/wat-beweegt-er/getuigenissen/

Enkele concrete getuigenissen:

Link 1        Link 2     Link 3

Chat na seksueel geweld & covid-19

In dit persbericht geeft ‘Chat na seksueel geweld’ zicht op de resultaten van één jaar werking aangevuld met corona-aandachtspunten.

Download

De cafés zijn dicht, de fles gaat open

Op basis van cliëntervaringen bij de Druglijn schreef journaliste Sarah Vankersschaever van De Standaard na uitgebreide research en overleg dit artikel.

Link

Hulplijn 1712 ziet oproepen in coronacrisis verdubbelen

Hulplijn 1712 over huiselijk geweld zag in de coronacrisis het aantal oproepen verdubbelen. In dit Knack-artikel wordt daarop dieper ingegaan.

Link