Een goede klik is het halve werk…het is al langer bekend dat de therapeutische relatie een belangrijke factor (beter gezegd: dé belangrijkste) is in het welslagen van een begeleiding of therapie. Voorbij de theoretische achtergrond van de hulpverlener en gebruikte methodieken, is een goede klik of overdracht een noodzakelijke voorwaarde om het therapeutisch proces te doen slagen.

In een privé-praktijk kunnen mensen expliciet kiezen om al of niet een traject te lopen met een bepaalde hulpverlener, maar in grotere organisaties moeten hulpvragers ‘het vaak stellen’ met de hulpverlener die ze al of niet toevallig treffen. En soms zal dit een match zijn, soms ook niet.

Jeugdhulp1op1, een Nederlands initiatief, houdt rekening met het belang van de ‘juiste klik’ door jongeren zelf hun hulpverlener te laten kiezen. Op basis van  professionele profielen van hulpverleners kan de jongere een keuze maken. Een eerste kennismaking verloopt via chat en daarna, als de match een succes is, wordt een eerste face to face gesprek gepland.

Misschien huiveren hulpverleners nog al te vaak bij het idee om zo zichtbaar te zijn op internet? (En dat terwijl, doorgaans door een gebrek aan mediawijsheid, er sowieso veel informatie te vinden valt die soms verder gaat dan het louter professionele). Op Jeugdhulp1op1 kan je een summier profiel terugvinden van elke hulpverlener. De gedetailleerde versie is pas consulteerbaar als je inlogt op de  website, en op die manier niet voor elke internetsurfer toegankelijk.

Jongeren krijgen op die manier veel meer regie in handen. De mogelijkheid geven om te kiezen met wie je  een begeleiding of therapie zal voeren, is een mooie vorm van respect voor het heel individuele en persoonlijke proces dat een begeleiding of therapie altijd is.

Benieuwd wanneer we dit ook in België zullen zien verschijnen…