Op 10 april lanceerden de Zorgcentra na Seksueel Geweld een chatbox: https://www.seksueelgeweld.be  

Via dit nieuw, laagdrempelig kanaal kunnen slachtoffers na seksueel geweld gratis en anoniem in gesprek gaan met professionele medewerkers over wat hen overkomen is. Vaak worden slachtoffers overheerst door schuld -en schaamtegevoelens en hebben ze nood om eerst op afstand contact op te nemen met een professional om zo aan vertrouwen te winnen. Voor anderen is het ook moeilijk om er al meteen verbaal over te praten en is het erover schrijven iets makkelijker. Via een anoniem chataanbod komen we aan deze nood van slachtoffers tegemoet. In de chatgesprekken worden slachtoffers gehoord én krijgen ze ondersteuning in hun zoektocht naar verdere hulp, naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld of naar andere diensten en organisaties. 

“De Zorgcentra zijn dag en nacht bereikbaar maar niet iedereen durft echter onmiddellijk de stap te zetten. Met dit specifiek chataanbod bemand door psychologen, proberen we de toegang tot de Zorgcentra te faciliteren.”

In een Zorgcentrum na Seksueel Geweld kunnen recente slachtoffers van seksueel geweld alle mogelijke bijstand krijgen op één plaats.  Het personeel, bestaande uit forensisch verpleegkundigen en psychologen, is specifiek opgeleid voor het verlenen van medische, forensische en psychologische hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Indien het slachtoffer dit wenst, kunnen ze op het Zorgcentrum klacht indienen bij een getrainde zedeninspecteur van de politie.