CGG Ahasverus zet in op vaardigleven.be

Het nieuwe netwerk van CGG Ahasverus voor vaardigleven.be

CGG Ahasverus bundelde op www.vaardigleven.be oefeningen rond obstakels die geluk in de weg staan. Mindtraining, Itam en Mindful Me brachten audio-oefeningen aan. ACT Academie en CGG Waas en Dender gaven inspiratie omtrent het traject ‘Neem je leven in eigen handen’.

De keuze viel op een ICT-partner (Zenjoy) die al ervaring had in het uitwerken van een online-aanbod voor geestelijke gezondheidszorg (noknok en fit-in-je-hoofd).

Een eerste versie werd getest door welzijns- en zorgpartners die cliënten of patiënten willen empoweren tussen de face-to-face-gesprekken: algemene ziekenhuizen,  psychiatrische ziekenhuizen, CAW’s, …. Ook voor organisaties die een groepsaanbod doen, is dit een meerwaarde.

In 2020 wordt er ingezet op de verdere integratie van dit online hulpaanbod in de geestelijke gezondheidszorg, via maandelijkse online intervisies en ervaringsgerichte tweedaagse vormingen.

Wil je deelnemen aan zo’n intervisie – contacteer dan: onlinehulp@ahasverus.be

Tevens wordt er een handleiding voor hulpverleners uitgewerkt, met wetenschappelijke achtergrond en uitgetypte transcripten van de audio meditaties voor eigen gebruik in individuele of groepssessies.

Annelies De Zaeytijd van www.vaardigleven.be adviseert:

  • Hulpverleners moeten tijd kunnen vrijmaken om vaardigleven.be grondig te verkennen. Anders heeft het weinig zin;
  • Beta-testen is een goeie werkwijze om na het opmaken van een prototype, andere partners inspraak te geven,
  • Het is belangrijk om tijdig af te stemmen met andere online partners (bijv. depressiehulp.be) om het onlinehulpaanbod te linken;
  • We werken aan een intervisiegroep voor het verder aanpassen en optimaliseren van het online-aanbod

Wat betekent deze coronacrisis nu voor het uitgewerkte aanbod?

  • Hulpverleners uit psychiatrie zetten tijdens coronatijden meer in op vaardigleven.be. Zoals gewoonlijk kan er met alle online materiaal laagdrempelig en gratis gewerkt worden.
  • Zeker het Kompas kan in deze moeilijke tijdens extra hulp bieden.
  • Alle oefeningen staan duidelijk overzichtelijk en rechtstreeks toegankelijk in de bibliotheek van 6 modules gerangschikt per onderwerp. Zo kan de cliënt tussen de sessies door aan het werk.
  • De cliënt wordt gestimuleerd om op zijn eentje de oefeningen uit een bepaalde stap te doen. Tijdens een beeldbelsessies worden dan samen de oefeningen overlopen en bijgestuurd waar nodig.
  • Binnenkort komt er ook een Emotieregulatie traject online waarin oefeningen uit de mindfulness, ACT, focussen en zelfcompassietraining gecombineerd worden.